Μπακάλμπαση 2 & Συντ. Κρητών, Κομοτηνή
25310 28895
690 91 22 669
Νόσος του Κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και Οδηγίες για τους Ανθρώπους Με Διαβήτη
11/03/2020
Διαβητης

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη συγκαταλέγονται μεταξύ όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο Υγείας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της επικαιροποιημένες οδηγίες για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.

Είναι καλύτερο για τους ανθρώπους με διαβήτη να προετοιμαστούν από πριν για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν, για παράδειγμα να έχουν διασφαλίσει ότι έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού τους και να έχουν φροντίσει να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και αναλώσιμων για μέτρηση γλυκόζης στο σπίτι, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βγουν έξω σε περίπτωση ασθένειας. Εάν αρρωστήσουν με τον ιό, μπορεί να παρατηρήσουν μια απορρύθμιση του γλυκαιμικού τους έλεγχου κατά τη διάρκεια της νόσου. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες που παρατίθενται παρακάτω, στον πίνακα “Κανόνες για τις ημέρες ασθένειας” που προτείνονται για κάθε στρεσογόνο κατάσταση, έτσι ώστε να μειώσουν την απορρύθμιση του διαβήτη τους. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για οδηγίες σχετικά με το ποσό συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο τους, για να τους διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνη) και να τους ενημερώσει σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να κάνουν στα φάρμακα και τη δίαιτα τους.

Κανόνες για τις μέρες ασθένειας σε ανθρώπους με διαβήτη

  1. Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι
  2. Τακτική μέτρηση σακχάρου
  3. Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας
  4. Μέτρηση κετονών αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις
  5. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας